GYODER Başkanı: Yeni vergi düzenlemesi GYO'ları tehdit ediyor GYODER Başkanı: Yeni vergi düzenlemesi GYO'ları tehdit ediyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Adana Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde düzenlenen Ulusal Hububat Konseyi 2024 Mısır ve Buğday Kongresi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, sektördeki geleceğe yönelik katkıları öne çıkararak, son dönemde yaşanan jeopolitik ve iklim değişikliklerinin sektör üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Bu değişimlere uyum sağlama adına yeni planlar geliştirdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin tarımsal altyapısının güçlü olduğunu belirten Yumaklı,  "Ülkemizde buğday ve mısır üretiminin ayrı bir önemi ve değeri var. Bu kapsamda da 6 farklı kategoride bu ürünlere destekleme verdik. Son 22 yılda buğday ve mısıra verilen destek miktarı 182 milyar lira. Yüzde 50 hibe ile işleme, paketleme ve depolama yatırımları için yaklaşık 4 bin proje de desteklenmiş durumda" dedi.

Yumaklı, geçen yıl tarımsal üretimde rekor kırıldığını ve sektörün önemli bir büyüme gösterdiğini ifade etti. Türkiye'nin tarımsal ürün ihracatındaki başarısına da vurgu yaparak, bu alanda elde edilen gelirin ülkeye önemli bir döviz kazandırdığını belirtti.

Gelecek dönem için tarım sektörünü sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıtlı ve yatırım yapılan bir sektör olarak planladıklarını dile getiren Yumaklı, buğday ve mısıra verilen destek miktarını da paylaştı. Ayrıca, lisanslı depoculuğun sektörün gelişimindeki önemine vurgu yaparak, "Ülkemizde buğday ve mısır üretiminin ayrı bir önemi ve değeri var. Bu kapsamda da 6 farklı kategoride bu ürünlere destekleme verdik. Son 22 yılda buğday ve mısıra verilen destek miktarı 182 milyar lira. Yüzde 50 hibe ile işleme, paketleme ve depolama yatırımları için yaklaşık 4 bin proje de desteklenmiş durumda." dedi.

TMO'nun (Toprak Mahsulleri Ofisi) rolüne de değinen Yumaklı, kurumun regülasyon faaliyetleriyle piyasayı dengeleme misyonunu hatırlattı. Ancak son dönemde TMO'nun regülasyon kurumu olma rolünden çıktığını ve tüccar gibi davrandığını ifade etti.

Hasat döneminin başlamasıyla ilgili olarak, TMO'nun depolarının dolu olduğu ve mal alamayacağı söylentilerine karşılık Yumaklı, herhangi bir problem olmayacağını belirterek, hazırlıkların tam olduğunu ve bu söylentilere itibar edilmemesi gerektiğini şu ifadelerle vurguladı:  "Ülkemizde buğday ve mısır üretiminin ayrı bir önemi ve değeri var. Bu kapsamda da 6 farklı kategoride bu ürünlere destekleme verdik. Son 22 yılda buğday ve mısıra verilen destek miktarı 182 milyar lira. Yüzde 50 hibe ile işleme, paketleme ve depolama yatırımları için yaklaşık 4 bin proje de desteklenmiş durumda."

Son olarak, Türkiye'nin buğday mamulleri ticaretindeki önemine dikkat çeken Yumaklı, un ve makarna ihracatında ülkenin dünya genelinde önemli bir konumda olduğunu ifade etti. Kongrenin açılış konuşmalarının ardından çeşitli oturumlarla devam ettiği belirtildi.

Editör: Sude Yılmaz