Türkiye İş Bankası, 2024 yılında yaklaşık 360 milyon ABD Doları değerinde yeni kaynak sağlayarak yurt dışı havale akımlarına dayalı bir seküritizasyon programını başlattı. Bu program kapsamında tamamlanan işlemler, Fitch Ratings tarafından "BB+" notu ile derecelendirildi ve toplamda 5 dilimden oluştu. Ticari bankaların yanı sıra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Alman Yatırım ve Kalkınma Bankası (DEG) da yatırımcı olarak yer aldı.

Anadolu Grubu, yeni motor yat markası AIATA ile denizcilikte yeni bir dönem başlatıyor Anadolu Grubu, yeni motor yat markası AIATA ile denizcilikte yeni bir dönem başlatıyor

EBRD'den gelen kaynak, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projeleri ile KOBİ'lerin dijital dönüşümü gibi alanlarda kullanılmak üzere Türkiye Yeşil Ekonomi Finansman Programı (GEFF II) kapsamında ayrıldı. DEG ise uzun bir aradan sonra Türkiye'deki finansal kuruluşlarla işlem yaparak, KOBİ'lerin, yeşil projelerin ve kadın girişimcilerin finansmanına destek olacak şekilde toplamda 80 milyon ABD Doları değerinde kaynak sağladı.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Özşuca, bu konuda yaptığı değerlendirmede, yurt dışından gelen havale akımlarına dayalı seküritizasyon işlemlerinin Türk bankalarının uluslararası fonlama kaynakları arasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Özşuca, bu seküritizasyon işlemleri ile Türkiye ekonomisine kaynak sağlama ve sürdürülebilirlik alanında KOBİ'leri, dijital dönüşüm süreçlerini, yeşil dönüşümü ve kadın girişimcileri destekleme amacının devam edeceğini vurguladı.

Editör: Sude Yılmaz