Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen ve 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleyen MÜSİAD EXPO 2024 Uluslararası Ticaret Fuarı, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı. 88 ülkeden 300’den fazla markanın yer aldığı Fuarın açılışı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı’nın katılımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Fuarın açılışında açıklamalarda bulundu.

D S C01192

Yılmaz, 2023 yılında küresel ekonominin yüzde 3,3 oranında büyüdüğünü ifade ederek, önümüzdeki yıllarda bu büyümenin yüzde 3-3,5 aralığında seyretmesinin beklendiğini söyledi. Ancak bu büyümenin tarihsel ortalamaların altında olduğuna dikkat çekerek, "Küresel büyüme, artan korumacılık, yaşlanan dünya nüfusu ve jeopolitik gerilimler gibi yapısal sorunlarla mücadele ediyor. Buna bir de pandemi sonrası sıkı para ve maliye politikalarının dünya talebindeki daraltıcı etkisi ekleniyor" dedi.

"Enflasyonu Kalıcı Olarak Tek Haneli Rakamlarla İndireceğiz"

Yılmaz, Türkiye'nin ekonomik önceliklerinin başında enflasyonu düşürmek olduğunu vurguladı. "Temel amacımız, enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak ve istikrarlı bir ortamda büyümektir. Enflasyonu düşürmeden öngörülebilirliği sağlayamaz ve fırsatçılığı engelleyemezsiniz. Bu nedenle enflasyonu düşürmek en temel önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.

Orta Vadeli Program'ın bu hedeflere ulaşmak için titizlikle uygulandığını belirten Yılmaz, "Enflasyonla mücadele ederken geçici bazı zorluklarla karşılaşabiliriz ancak uzun vadeli, sürdürülebilir büyüme için bu mücadele şarttır" dedi.

"Faiz İndirimleri ve Normalleşen Emtia Fiyatları Yeni Fırsatlar Sunuyor"

Yılmaz, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirim döngüsüne girmesiyle, dünya ekonomisinin yeni bir döneme girdiğini belirtti. Faiz indirimlerinin küresel likiditeyi artırarak gelişmekte olan ülkelere yönelik finans hareketlerini olumlu etkileyeceğini ifade etti. Ayrıca emtia fiyatlarının pandemi sonrası normalleşme sürecine girdiğini ve bunun dünya talebine pozitif yansıyacağını söyledi.

"Deprem Harcamalarına Rağmen Maliye Politikası Sağlam Yönetiliyor"

Deprem felaketi sonrası artan mali harcamalara rağmen Türkiye'nin bütçe açığını kontrol altında tuttuğunu belirten Yılmaz, 2023 yılında bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 5’in altında tamamlanacağını söyledi. Deprem harcamalarının geçici olduğunu vurgulayan Yılmaz, gelecek yıldan itibaren bütçe açığının yüzde 3 seviyelerine inmesini beklediklerini ifade etti.

"Sanayi, Tarım ve Hizmet Sektörlerinde Kapsayıcı Büyüme"

Yılmaz, büyümenin nimetlerinin toplumsal kesimlere adil bir şekilde yayılması gerektiğini belirterek, kapsayıcı büyüme anlayışını benimsediklerini söyledi. "KOBİ'ler, bölgesel kalkınma, kadınlar, gençler ve dezavantajlı gruplar gibi her kesimi sürece dahil eden politikalar uyguluyoruz. Orta Vadeli Program’ımız para politikaları, maliye politikaları ve yapısal dönüşümleri içeren bütüncül bir yaklaşımla hareket etmektedir" dedi.

"Reformlar ve Verimlilik Artışıyla Sağlam Bir Ekonomik Zemine İlerleyeceğiz"

Özel sektöre de çağrıda bulunan Yılmaz, daha fazla yenilik ve verimlilik beklediklerini söyledi. "Rekabetin yoğunlaştığı, korumacılığın arttığı bir dünyada klasik yöntemlerle ilerleyemeyiz. 'İki günü birbirine denk olan ziyandadır' anlayışıyla hareket ederek verimliliğimizi artırmamız gerekiyor" dedi.

Yılmaz, kamu ve özel sektörün verimliliği artırması gerektiğini vurgulayarak, "Reformlar yapmaya devam edeceğiz. Bu reformların temelinde verimlilik yatıyor. Reformlarla birlikte daha güçlü bir Türkiye ekonomisi inşa edeceğiz" dedi.

"Küresel Ekonomik Dinamiklere Uyumlu Stratejiler"

Avrupa ve Kuzey Afrika-Orta Doğu (MENA) bölgelerinin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Yılmaz, bu bölgelerdeki talep şartlarını dikkatle izleyerek ticareti artırmayı hedeflediklerini söyledi. Orta Vadeli Program çerçevesinde yüksek enflasyonla mücadele ederken üretimi, yatırımı ve ihracatı destekleyeceklerini ifade etti.

Bakan Bayraktar, Londra'da enerji iş birliği ve yatırım fırsatlarını görüştü Bakan Bayraktar, Londra'da enerji iş birliği ve yatırım fırsatlarını görüştü

"Türkiye İçin Kalıcı Refah ve Güçlü Bir Gelecek"

Yılmaz, son olarak Türkiye'nin hedeflerine ulaşma konusunda kararlı olduğunu belirtti. "Oluşacak mali alanı reel sektörü güçlendirmek, sosyal refahı artırmak ve gelir dağılımını iyileştirmek için değerlendireceğiz. Reformlar ve verimlilik artışıyla çalışanlarımız başta olmak üzere tüm toplumda kalıcı refah sağlayacağız" dedi.

Türkiye ekonomisinin zorlu küresel şartlara rağmen güçlü bir direnç sergilediğini ifade eden Yılmaz, koordinasyon içinde ekip ruhuyla hareket ettiklerini ve bundan sonra da bu yaklaşımla yollarına devam edeceklerini belirtti.

Editör: Sude Yılmaz