Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tescilli gastronomi zenginliklerini dünya çapında tanıtmak, Bursa’nın gastronomi markasını hem ulusal hem de uluslararası platformda güçlendirmek, yerel üreticiler, şefler, zanaatkârlar ve sanatçılarla iş birliği yaparak ekonomik değer yaratmak amacıyla düzenlediği Uluslararası 4. Bursa Gastronomi Festivali’ni “Rota Yeniden Oluşturuluyor” temasıyla 26-28 Eylül 2025 tarihlerinde gerçekleştirecek.
Festival öncesinde, 7-8 Ağustos 2025 tarihlerinde gerçekleşen lansmanda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, etkinliğin programı ve hedeflerine dair kapsamlı bilgiler paylaştı. Lansman, çok sayıda basın mensubu, köşe yazarı ve tanınmış ulusal şeflerin katılımıyla gerçekleşti.
İki gün süren lansman etkinliğinde, Bursa’nın yerel şef ve ustalarının yanı sıra gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinden Yunus Emre Akkor, Cüneyt Asan ve Rafet İnce gibi ünlüler de yer aldı. Etkinlik, Bursa yerel medyası ve ulusal medya kuruluşlarının yanı sıra dijital içerik üreticilerinin de yoğun ilgisini çekti. Katılımcılar, kentin tescilli lezzetlerini deneyimleme fırsatı buldu.
7 Ağustos sabahı Bursa Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi’nde başlayan lansman, kahvaltı ile açıldı ve gün boyunca çeşitli tadım noktalarında Bursa’nın özgün tatları ziyaretçilerle buluştu. İskender Mavi Dükkan’da “Bursa Döner Kebabı”, Emir Han’da “Koruk Suyu”, Koza Han’da “Közde Türk Kahvesi”, Bağdat Hurma Tatlısı ve Marşal Pastası, Abidin Usta Lokantası’nda “Süt Helvası”, Yeşil Pideli Köfte’de “Bursa Pideli Köfte”, Acı Dayı Cantık’ta “Bursa Cantık”, Pirge Bıçak’ta “Bursa Bıçağı”, Tarihi Taş Fırın’da ise “Bursa Tahinli Pide” ve “Bursa Cevizli Lokum” gibi lezzetler katılımcıların büyük beğenisini topladı. Bu lezzet noktaları, etkinlik boyunca ziyaretçilerin uğrak yerleri arasında oldu.
Başkan Bozbey: “Tüm kenti sahneye taşıyacağız”
Aynı günün akşamı Mudanya’da bulunan Montania Otel’de Lansman Yemeği düzenlendi. Yemekte yaptığı konuşmada, Bursa’nın geçmişten bugüne gastronomi zenginliğine dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey “Rota Yeniden Oluşturuluyor” mottosuyla geçmişten geleceğe uzanan yeni bir mutfak yolculuğunun, Uluslararası 4. Bursa Gastronomi Festivali 2025 ile başlatmanın heyecanını konuklarla paylaştı.
Festivalin, dört ana eksen etrafında çok katmanlı bir deneyim sunacağına dikkat çeken Bozbey, “Gastro ekonomi ve tarım, sosyal gastronomi, kültür ve sanat ve gastro turizm ekseninde gerçekleşecek festivalimiz; yalnızca şehir merkezine değil, Mudanya’dan Karacabey’e, İznik’ten Orhaneli’ye kadar tüm ilçelere yayılarak Bursa’yı sahneye taşıyacak” sözleri ile başladığı konuşmasında festivalin programına dair bilgileri paylaştı.
Festivalin, Bursa’nın gastronomi alanındaki marka değerini yükseltecek, yerel üreticilerin ve işletmelerin görünürlüğünü artıracak ve ziyaretçilere kaliteli bir gastronomi deneyimi sunacak farklı etkinliklere ev sahipliği yapacağına dikkat çeken Bozbey, “Festivalimizde bu yıl, gastronominin yalnızca damakta değil; kültürde, sinemada ve anlatıda da iz bıraktığını ortaya koyan film, açık hava gösterimleri ve yönetmen-yapımcı katılımlı sohbetler de yer alacak. İstanbul, İzmir, Antalya, Hatay ve Bursa’daki 5 gastronomi okulundan öğrenciler ve akademisyenler, festival öncesinde köylerde saha çalışması yapacak. Bursa’mızın yaşam kültürünü yansıtan Gezek programı da bu yıl festivalimize eşlik edecek. Festival kapsamında başlattığımız, “Bursa Lezzet Durağı” projesiyle şehrin gastronomi mirasını korumak amacıyla, özgün lezzetlerimizi belirli kriterlerle değerlendirecek bir kurul oluşturduk. Kriterlere uygun hizmet sunan işletmelere de “Güvenilirlik Sertifikası” vereceğiz” dedi.
Festival kapsamında Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi düzenleneceğini belirten Bozbey konuşmasında, Bursa Gastronomi Kitabı’nın müjdesini de verdi: “Zirvede, Bursa’mızın coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtımı, ticarileşme süreçleri, marka değeri ve gastronomi turizmine katkıları ele alınacak. Uluslararası 4. Bursa Gastronomi Festivali kapsamında bir başka yeniliğe daha imza atıyoruz; lezzetin ve kültürün buluştuğu prestij eserini, Bursa Gastronomi Kitabı’nı yaşama kazandırıyoruz. Kentin köklü gastronomi kültürünü tanıtmak, geleneksel mutfak mirasını kayıt altına almak amacıyla bu özel çalışmada; Bursa’mıza özgü tarifler, mutfak hikâyeleri ve yöresel ürünlerle birlikte, kentin lezzet dünyasını yansıtan özgün içerikler yer alacak.”
Yemekte, Şef Atakan Özen gelenekten ilhamla kurguladığı ‘Modern Bursa Mutfağı’ menüsünü sahneye taşıdı. Bursa’nın bereketli topraklarından gelen ürünler, şefin dokunuşuyla hem hafızaya hem damaklara kazınacak özel tabaklara dönüştü.
Kırsalda kadın emeği ve şeftali hasadı
Doğancı Kadınlar Köyü Sofrası, ikinci günün ilk uğrak noktası oldu. Bir zamanlar ilkokulları olan binanın restorasyonunun ardından, bir araya gelen ve 2016 yılından bugüne bir ‘kadın kolektifi’ olarak çalışan Doğancı Kadınlar Köyü Sofrası’nda verilen köy kahvaltısı, Bursa’nın asırlık ağaçlarının arasında damaklar kadar gönülleri de şenlendirdi.
Armutköy’de gerçekleştirilen şeftali hasadı ise özellikle şehir dışından gelen konuklar için eğlenceli geçti.
Bu yıl festival programında;
- Ulusal ve uluslararası şeflerin gastro sahneleri,
- Mutfak Dostları Derneği iş birliğiyle panel ve söyleşiler,
- Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi,
- UNESCO şehirlerinden konuk şeflerle uluslararası iş birlikleri,
- Yerel kadın kooperatifleriyle düzenlenecek atölyeler,
- Açık hava sinema gösterimleri ve konserler yer alacak.
Uluslararası 4. Bursa Gastronomi Festivali, kentin gastronomi markasını ulusal ve uluslararası düzeyde güçlendirmek, yerel üreticiyi, şefleri, zanaatkârları ve sanatçıları desteklemek, sanat, zanaat ve tekstil kültürünü gastronomiyle birleştirerek değer yaratmak amacı ve zengin programı ile 26-27-28 Eylül 2025 tarihlerinde Merinos Parkı’nda ziyaretçilerini bekliyor.


