Türkiye'nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olan kimya sanayisinin 2024 yılı ihracat şampiyonları, 23 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni” ile açıklandı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından bu yıl onuncusu düzenlenen tören, sektördeki ihracat başarılarını taçlandırırken, aynı zamanda sektörün gelecek hedeflerine dair önemli mesajlar da verildi.
2024 yılında 30,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk kimya sektörü, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü oldu. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister, 2025 yılında bu rakamın üzerine çıkmayı hedeflediklerini belirterek, 2030 yılı için ise 50 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını söyledi.
Pelister, sektörün bu iddialı hedefe ulaşması için inovasyon, teknolojik yatırımlar, dijitalleşme ve yeni pazarlara yönelik tanıtım faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı. "Ürünlerimizi daha fazla ülkeye tanıtmak ve ihracat hacmimizi artırmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Kimya sektörü, hem hammadde hem de mamul alanında üretim yaparak ülke ekonomisine katma değer sağlıyor. İhracatçılarımızın daima yanındayız ve olmaya devam edeceğiz," dedi.
Türkiye Kimya Ajansı ve Kimya Bilim Şehri Yolda
2024 yılının sektör açısından başarılı geçtiğini ifade eden Pelister, önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planladıkları iki önemli projeyi de kamuoyuyla paylaştı: Türkiye Kimya Ajansı ve Kimya Bilim Şehri.
Kimya sektörünün Türkiye'de yaklaşık 27 sektöre ya doğrudan hammadde ya da yarı mamul sağladığını hatırlatan Pelister, bu nedenle sektörün uzun vadeli ve kapsamlı bir yol haritasına ihtiyaç duyduğunu söyledi. "Nadir toprak elementlerinden yerli cevherlerin işlenmesine, hammaddelerin zenginleştirilmesine kadar inovatif çözümler geliştirmeliyiz. Katma değeri yüksek üretim için, bilimsel, teknolojik, üretim ve pazarlama odaklı bir stratejiye ihtiyaç var" dedi.
“Kimya Ajansı Diğer Sektörlere de Katkı Sunacak”
Pelister, Ankara’nın da desteğiyle Türkiye Kimya Ajansı’nın kurulmasının yalnızca kimya sektörü için değil, ona bağlı tüm sektörler için de büyük katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti. Petrokimya örneğini veren Pelister, "Bu alanda yalnızca yakıt değil, lastik ve tekstil gibi farklı sektörlerin temel hammaddeleri de üretiliyor. Kimya sektörü birçok alana doğrudan etki ediyor" ifadelerini kullandı.
Kimya Teknik Üniversitesi Çağrısı
Kimya sektörüne nitelikli insan kaynağı kazandırmak amacıyla “Kimya Teknik Üniversitesi” kurulması gerektiğini de dile getiren Pelister, bu üniversitenin gençlerin sektöre kazandırılması ve alt sektörlere bilimsel destek sağlanması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Pelister, "Bu vizyoner projeler üzerinde çalışmalarımıza başladık. Ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz" diye konuştu.