TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Mübarek ramazan ayının içinde olduğumuz bugünlerde taklit ve tağşişli gıda ürünlerine karşı denetimler sıklaşmalı ve kesilen cezalar caydırıcı olmalıdır." dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte tüketicilerin daha uygun fiyatlı ürünlere yönelmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade ederken, bu durumu fırsat bilen bazı satıcıların ise gıda ürünlerinde hile ve sahtekarlık yaptığına dikkat çekti. Bayraktar, bazı gıda ürünlerinin gerek merdiven altında gerekse taklit-tağşişle üretildiğine ve "uygun fiyat" adı altında satışa sunulduğuna dikkat çekti. Bu durumun, üreticiler için ekonomik kayıplara neden olduğunu ve ihracatı olumsuz etkilediğini vurguladı.

En çok tağşiş yapılan ürünler, bal, peynir, zeytinyağı Bayraktar, zeytinyağı, tereyağı, bal ve peynir gibi sofralarda sıkça tüketilen ürünlerin, taklit ve tağşiş yapılan ürünler arasında öne çıktığını belirtti. Peynirde süt yağı haricinde başka yağlar kullanılması, nişasta eklenmesi ve yasaklı maddelerin kullanılması gibi yöntemlerin yaygın olduğunu vurguladı. Tereyağında bitkisel ve hayvansal yağların yanı sıra renklendirici madde kullanıldığını, zeytinyağında ise içeriği belli olmayan yağların katıldığını ifade etti. Balda ise şurup katılması, kalitesiz balların karıştırılması ve su ilavesi gibi tağşişlerin yaygın olduğunu belirtti. Bu durum, tüketicilerin dikkatli olmasını ve denetimlerin sıkılaştırılmasını gerektiriyor.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), 2024 Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), 2024 Olağan Seçimli Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi

İnternet üzerinden satılan gıda ürünlere dikkat Bayraktar, gıdada taklit ve tağşişi önlemenin toplumun her kesiminin sorumluluğunda olduğunu belirterek, ramazan ayındaki sahte ve tağşişli gıda ürünlerine yönelik denetimlerin artırılmasını ve verilen cezaların caydırıcı olmasını vurguladı. Dolandırıcı firmaların toplum önünde ifşa edilmesini ve gerekirse kapatılması gerektiğinin altını çizen Bayraktar, ‘’Tüketicilerin de bu konuda daha titiz davranmaları önemlidir. Alışverişlerini yaparken güvenilir markalara yönelmeli, fiyatı aşırı düşük olan ürünlerden kaçınmalıdırlar. Şüpheli ürünleri yetkililere bildirmek de önem arz etmektedir. İnternet üzerinden satılan gıda ürünlerine de özellikle dikkat edilmelidir, zira ürünlerin üretim ve depolama koşulları belirsizdir’’ dedi.