Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, bugün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde düzenlenen “Mayıs 2024 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması” toplantısında, mayıs ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını açıkladı. 

D S C01670

Konuşmalarına İlk çeyrek büyüme verileriyle ilgili değerlendirme yaparak başlayan TİM Başkanı, Türkiye ekonomisinin  2024’ün ilk çeyreğinde beklentilerin üzerine çıktığını hatırlatarak, ''Türkiye ekonomisi yüzde 5,7 büyüdü. Net ihracatın büyümeye katkısı ilk çeyrekte pozitife döndü. Büyümeye net ihracat 1,6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Küresel ticaretteki artış eğilimi beklentilere uygun şekilde devam ediyor. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.'' ifadelerini kullandı.

Bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat değerine imza attıklarını belirten Gültepe, ihracat verilerini şu ifadelerle açıkladı: 

''Geçen ay yüzde 11,4 artışla 24,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan beş aylık ihracatımız ise yüzde 2,7 artışla 106,9 milyar dolara ulaştı. Hizmet ihracatı verilerinin netleşmesi biraz daha vakit alıyor ancak mayıs ayında yaklaşık 9 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini tahmin ediyoruz.''

TİM Başkanı, ilk sırada 3,2 milyar dolarla otomotiv sektörünün yer aldığını, otomotiv sektörünü ise 3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik-elektronik, ve 1 milyar 466 milyon dolarla çelik sektörünün takip ettiğini açıkladı.

Gültepe'nin açıklamalarına göre; Türkiye'nin makine ve savunma havacılık sektörleri, tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Geçen ay 20 sektör ihracatını artırırken, 6 sektörde düşüş kaydedildi.

Oransal olarak en fazla artış gösteren sektörler şunlardı: Fındık ve mamulleri yüzde 65, savunma ve havacılık yüzde 59, mücevher yüzde 25, kimyevi maddeler yüzde 24 ve meyve sebze mamulleri yüzde 18 artış gösterdi.

Ancak, rekabet gücü zayıflayan emek yoğun sektörler mayıs ayını ekside kapattı. Hazır giyim sektörü, küresel talep artışına rağmen bu ay da artıya geçemedi. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatı yüzde 5,7, deri yüzde 8,3 ve tütün ise yüzde 18 geriledi.

TİM verilerine göre geçen ay 55 ilde ihracaın arttığını belirten Gültepe, en çok ihracat yapan illeri İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir şeklinde açıkladı. 

En çok ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya şeklinde sıralandığını açıklayan Gültepe, "Bu ay 103 ülkede yüzde 10’un, 61 ülkede yüzde 50’nin üzerinde ihracat artışı kaydettik. Genel tabloda ise 131 ülkeye ihracatımızı artırdık" diye ekledi.

Ticaret bakanlığı gümrük muhafaza ekipleri yasa dışı faaliyetlere engel oluyor Ticaret bakanlığı gümrük muhafaza ekipleri yasa dışı faaliyetlere engel oluyor

Hollanda, Pakistan, Singapur, Slovakya ve Moğolistan’a ihracatta rekor kırıldığını belirten Gültepe, "En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği 9,9 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57 oldu" şeklinde açıklamada bulundu.

TİM Başkanı, güzel haberleri paylaşırken, rakamların daha da yüksek olabileceğini ancak emek yoğun sektörlerin yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandığını belirtti.

Üretim maliyetlerindeki artışın devam ettiğini vurgulayan Başkan, döviz kurlarının değer kaybetmesine rağmen üretici fiyatlarının arttığına dikkat çekerek ihracatçı firmaların ucuz ve uzun vadeli krediye erişiminde yaşadığı sıkıntıları da dile getirdi ve bu sorunların çözümü için bakanlıklar ve ilgili kurumlarla görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Son olarak, Rekabetçiliği zayıflatan ve ihracatın hızını kesen sorunların çözülmesini umut ediyor ve ihracatta katma değeri artırmak için daha fazla çaba sarf etmek gerekkiyor'' şeklinde konuştu.

Editör: Sude Yılmaz