“İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi”, Ticaret Bakanlığı’nın himayelerinde ve Albayrak Medya öncülüğünde gerçekleşti. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın açılış konuşmasını gerçekleştirdiği zirveye alanın uzman isimleri ve öncü firmaları katılım gösterdiler. 30 Nisan Salı günü, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen zirvede; verimlilik, yerli ve milli iktisat politikaları, sürdürülebilir kalkınma ve ticaretin uluslararası seyri konuları masaya yatırıldı. Zirvede; ticaretin öncü isim ve firmaları bir araya geldi.

Milli Hızlı Tren'in test tarihi açıklandı: 584 yolcu kapasitesi ile 8 vagondan oluşacak Milli Hızlı Tren'in test tarihi açıklandı: 584 yolcu kapasitesi ile 8 vagondan oluşacak

Ticaret Bakanlığı’nın himayelerinde ve Albayrak Medya öncülüğünde, İhracatta Türkiye Yüzyılı Zirvesi gerçekleşti. Birbirinden deneyimli konuşmacılar Türkiye’nin ihracat atağı ve ihracat alanında merkezi bir konuma yükselmesi, yerli ve milli ekonomi politikaları üzerine konuşmalar gerçekleştirdiler. Verimlilik, yerli ve milli iktisat politikaları, sürdürülebilir kalkınma ve ticaretin uluslararası seyri konularının gündem maddesi olduğu Zirvede; Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, İstanbul Valisi Davut Gül, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Üyeleri, Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Nurettin Canikli gibi önemli isimler katılım gösterdiler.

D S C00261

Zirvede Türkiye’nin ihracat hedef ve planlarını değerlendiren Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, "Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık” dedi.

Kişi başına düşen milli gelirin 13 bin doların üzerine çıktığını belirten Bakan Bolat, dünya ekonomisinin bu yıl ve gelecek yıl aynı oranda yüzde 3,2 büyümesinin beklendiğini ve bu nedenle gelecek yıl ekonomide şartların daha da zorlu olacağını aktardı. Bolat, “Ülkemiz 2023 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 4 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı ile yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 14 çeyrektir sürdürmüştür. 2023 yılı genelinde ekonomik büyümemiz yüzde 4,5oranında gerçekleşerek yüzde 4,4 olan OVP hedefinin üzerine çıkmıştır. 2003-2023 yılları arasında yıllık reel ortalama büyüme oranımız yüzde 5,4 olmuştur. Öte yandan, 2023 yılında, tarihte ilk defa, milli gelirimiz 1,1 trilyon doların üzerine çıkarak 1 trilyon 118 milyar dolar olurken, kişi başına milli gelirimiz 13 bin doların üzerine çıkmıştır'' açıklamalarında bulundu.

Cari işlemlerde yaşanan gerile ile ilgili bilgi veren Bolat, Mayıs 2023 tarihinde 60,1 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, sonraki aylarda toplam 28,3 milyar dolar azalarak Şubat 2024 itibarıyla 31,8 milyar dolara gerilediğini aktardı. Bolat, konuşmalarında şu ifadeleri kullandı:

“İhracatta yaşanan ivmelenme, son dönemde alınan önlemler ile ithalatta yaşanan düşüş ile 2024 yılı Ocak-Mart yıllık bazda yüzde 41,2'lik bir azalış yaşayan dış ticaret açığımız ise cari açığımızda devam etmekte olan bu iyileşmeye büyük katkı sağlamıştır. Son 9 ayda dış ticaret açığımızda 122 milyar dolardan 92 milyar dolara gerilemeyi başardık. İthalat noktasında gerekli tedbirleri alıyoruz. Bundan taviz vermiyoruz. Bakanlık bütçemizin yüzde 60'ını ihracatçılarımız için harcıyoruz. Ticaret Bakanlığımızca 2002-2023 yılları arasında ihracatçılarımıza toplam 33 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirdik. Sadece 2023 yılında mal ve hizmet ihracatı için 11,7 milyar TL'lik desteğimizi, 2024 yılında yaklaşık iki katına, 21,5 milyar TL'ye çıkararak ihracatçılarımızın kullanımına tahsis ediyoruz. Uzak Ülkeler ve İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejilerimizin etkisini artırmak amacıyla, bu ülkelerde faaliyet gösteren ihracatçılarımızın Marka ve TURQUALITY ve birim kira destek sürelerini yeniledik''

Editör: Eslem Nur KARAMAN