Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü olan hazır giyimde yaşanan ihracat kaybının son iki yıldır durdurulamadığını ve bu durumun sektörün 1980’lerden bu yana yaşadığı en uzun süreli daralma olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Kaya, sektör olarak yaşanan kayıpları ve atılması gereken stratejik adımları Fuar Dergisi ile paylaştı.

Ramazan Kaya, “Maliyetlerimizdeki büyük artış, TL’nin değerlenmesi, kurun üzerindeki baskı ve iç pazarın daralması sonucu Türk hazır giyim sektörü ihracat pazarlarında artık sadece pahalı değil, çok pahalı hale geldi. Rekabet ettiğimiz Bangladeş, Vietnam, Hindistan gibi ülkelerden yaklaşık yüzde 60 daha pahalıyız. Alım gruplarının fiyat baskısı karşısında müşteri ve pazar kaybetmemek için kârsız hatta bazen bir miktar zararla mal satıyoruz. Artık sermayemiz de kaynağımız da kalmadı” dedi. Kaya, sektördeki kan kaybını durdurmak için finansal desteğe ve maliyet düşürücü programlara ihtiyaç duyduklarını da belirtti.

MİB Başkanı Burak Yakın: Altın sektöründe acil tedbirler alınmazsa, istihdam ve üretim kaybı kaçınılmaz olacak MİB Başkanı Burak Yakın: Altın sektöründe acil tedbirler alınmazsa, istihdam ve üretim kaybı kaçınılmaz olacak

Tgsd

Son iki yılda hazır giyim sektöründe ciddi bir daralmanın yaşandığını dile getiren Ramazan Kaya, bu daralmanın en büyük sebebinin de yurt içi kaynaklı olduğunu belirtti. Bu dönem içerisinde sektör maliyetlerini azaltmak ve rekabetçiliği geri kazanmak için atılması gereken stratejik adımlar hakkında bilgi veren Kaya, şu ifadeleri de kullandı:

“Son iki yıl içinde çok ciddi bir daralmayla karşı karşıyayız. Özellikle maliyet enflasyonu, kur baskısı ve tüketici tarafından gelen talepsizlik büyük bir problem. Avrupa'da yaşanan enflasyon ve resesyon etkileri de mevcut. Ancak iç piyasada da sıkılaşma politikası, devletimizin uyguladığı orta vadeli program ve Türk lirasının değerlenmesi sebebiyle maliyet enflasyonuyla karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde talebin biraz daha azalacağı öngörülüyor. Bu noktada finansal kaynaklara erişim ve sürdürülebilirlik konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda otoriteden destek bekliyoruz”

Açıklamalarında on iki yılda sektör olarak 300.000'e yakın bir istihdam kaybı yaşandığını aktaran Kaya, bu istihdam kaybının hem ekonomik hem de sosyal açıdan ciddi bir sorun teşkil ettiğini bildirdi. Bu konu için hükümetten bekledikleri istihdam hakkında açıklamalarda bulunan Kaya, “Bu 300.000 rakamı, son iki yıl içinde hem tekstil hem de hazır giyim sektöründeki istihdam kaybını yansıtıyor. Önümüzdeki dönemde iş yeri kapamaları ve istihdam kayıplarının devam edebileceğini öngörüyoruz. Bu rakamları tekrar yukarı çıkarmak kolay değil. Biz mevcut durumu korumak için çalışmalar yapıyoruz. Mevcut istihdamı koruyabilmek adına yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi ve yakından tedarik programlarıyla ilgili üretim altyapılarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda hükümetten aynı şekilde destek talep ediyoruz” dedi.

2025 yılı için öngörülerinde %5’lik bir küçülmeden bahseden Ramazan Kaya, “Hazır giyim ihracatında önümüzdeki dönemde %5 gibi bir daralma olacağını öngördük ve bunu kamuoyuyla paylaştık. Bu rakamlarla birlikte aslında 2018-2019 yıllarına dönmüş olacağız. Aradaki pandemi süreci ve pandemiden sonraki yılların etkisiyle yeniden bu dönemlere döneceğiz. Ancak bu süreçte yapılan yatırımların olumsuz etkilerini, hem istihdam hem de sermaye açısından, yaşıyoruz. 2018 ve 2019 yıllarına geri dönerek bu işleri yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN