Dünya Nükleer Birliği (WNA) verilerine göre, dünya genelinde şu anda 30'un üzerinde ülkede yaklaşık 440 nükleer reaktör faaliyet gösteriyor.

Bu reaktörler küresel elektrik ihtiyacının yaklaşık %10'unu karşılıyor. Ayrıca, nükleer enerji 1950'lerden bu yana tercih edilen bir teknoloji olup toplamda 214 reaktör devre dışı bırakıldı.

Bu yıl, Hindistan, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde 3 reaktörün elektrik şebekesine bağlandığı, ayrıca Mısır, Çin ve Rusya'da 3 reaktörün inşasına başlandığı belirtiliyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu toplamda 12 ülkede 56 nükleer reaktörün yapımı devam ediyor.

TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez: "Sürdürülebilir büyüme üretim artışı gerektirir" TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez: "Sürdürülebilir büyüme üretim artışı gerektirir"

Türkiye, bu kapsamda inşa halindeki nükleer reaktörlerin kapasite sıralamasında dünya genelinde üçüncü sırada yer alıyor. Özellikle, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 4 üniteden oluşan bir yapıda olduğu belirtiliyor.

Türkiye'nin yanı sıra, 2024-2030 yılları arasında dünya genelinde toplamda 56 reaktörün işletmeye alınacağı ve bu reaktörlerin toplam kurulu gücünün 62.300 megavat olacağı tahmin ediliyor.

Nükleer

Bu süreçte, Çin'in 30.943 megavat ile en yüksek kapasiteye sahip olduğu, Türkiye'nin ise 4.800 megavatlık kapasite ile dördüncü sırada olduğu belirtiliyor.