Yetkili 13 rafineriden biri olan Aleks Metal Rafineri yeni tesislerini tanıttı. Yastık alındaki altın varlığını şehir rafineciliği olarak adlandırdıkları vizyonla ekonomiye kazandırmayı hedefleyen AMR, tüm üretimlerinde hurda ve geri dönüşüm ürünü altınları kullanıyor. Aleks Metal Rafineri Genel Müdürü Ahmet Yılal ise "şehir rafineciliği" kavramını ön plana çıkardı. Yılal, AMR'nin çevreye duyarlı ve son teknolojiyle üretim yapacağını vurguladı. Şirketin, hurda ve geri dönüşüm ürünlerini işleyerek "şehir rafineciliği" yapmayı sürdürdüğünü belirtti ve çevreye duyarlı madenlerden gelen altınları da işlemeyi hedeflediklerini dile getirdi.

D S C09984

Türkiye'nin kedi-köpek maması ihracatı, son 10 yılda 27 kat arttı! Türkiye'nin kedi-köpek maması ihracatı, son 10 yılda 27 kat arttı!


Dünyadaki bütün merkez bankalarının ellerindeki altın rezervinin 3 trilyon doların üzerinde olduğunu belirten Tarhanacı, "Merkez bankaları her yıl üretilen altının yüzde 10'unu talep ediyor. Merkez bankaları bunların bir kısmını uluslararası piyasalardan alırken bir kısmını da kendi ülkelerindeki madenlerden çıkarılan altınlardan elde ediyor. Bu altınları alma konusunda merkez bankaları da istekli davranıyor. Ancak gelişmekte olan birçok ülkenin kendi altın rafinerisi veya bunları işleyebilecek rafineri kapasitesi yok. Biz ilk aşamada AMR olarak bu cevher altın varlıklarının işlenerek rezerve dönüştürülmesine yönelik merkez bankalarının tercih ettiği rafineri olmak istiyoruz" dedi.
Rezervin yanı sıra merkez bankalarının sikke üretimi gerçekleştirdiğini de kaydeden Tarhanacı, "Dünyada yatırım ve koleksiyon sikkesi olmak üzere iki farklı üretim var. Yatırım sikkeleri merkez bankaları tarafından para olarak basılan kıymetli madenler. Başka türlü üretimi mümkün değil. Bu sikkelerin 6.2 milyon onsu dünya piyasalarında işlem görüyor. AMR olarak ikinci aşamada sikke altın üretimi konusunda merkez bankalarının stratejik ortağı olmayı hedefliyoruz. Biz bu noktada merkez bankalarıyla kuracağımız stratejik partnerlikte uluslararası alanda da iddialı bir sikke üretimine girmeyi planlıyoruz. Bu vesile ile iddiamız dünyada söz sahibi bir rafineri olmak. Bu ciddi bir iddia ve başarılması halinde ülkemize de çok büyük katkılar sunacak bir hedef. Bu hedefe ulaştığımızda Türkiye'nin en çok ihracat yapan rafinerisi de olacağız" ifadelerini kullandı.

Yabancı ortaklıklarla büyümeye açık olduklarını belirten Tarhanacı, "Ülkemizdeki rafinerilerin genel yapısına bakıldığında yabancı ortaklık konusunda en proaktif davranabilecek yapının AMR'de olduğunu görüyoruz. Sektörümüze gelecek yabancı yatırım sermayesinin, ülke ekonomisine yüksek fayda sağlayacağını biliyoruz ve önemsiyoruz. Bu ortaklıklarla ülkemize olan güveni de perçinlemiş olmayı planlıyoruz" dedi.

"Şehir Rafineciliği Yapıyoruz"

Aleks Metal Rafineri Genel Müdürü Ahmet Yılal da yaptığı konuşmada, yurtiçinde izleyecekleri stratejiye değindi. "Biz, 'çevreye saygılı, son teknoloji ile üretim yapacağız' söylemimizin arkasında duruyoruz" diyen Yılal, "Dünyada dikkat çeken önemli kavramlardan bir tanesi şehir madenciliği. Biz yaptığımız üretimi şehir rafinericiliği olarak adlandırıyoruz. Bu söylemden kastımız, madenlerden çıkan altının değil, yastık altındaki altının işlenmesi. Dünyada gün yüzüne çıkartılmış altınların yarısından fazlası ziynet eşyası olarak değerlendirilmiş durumda. Dolayısıyla madencilikten elde edilen altınlardan daha fazlası yastık altı altın olarak işlenmeyi bekliyor. Biz AMR olarak bu zamana kadar yaptığımız tüm üretimlerde hurda ve geri dönüşüm ürünü altınları kullandık, hiçbir cevher altını işlemedik. Yani şehir rafinericiliği yaptık. Buna aynı zamanda döngüsel ekonomi de deniyor. Bununla birlikte yeni dönemde madenlerden gelen altınları da işleyeceğiz. Ancak madenlerden gelecek altınlarda çevreye duyarlı bir üretim olmasını önemsiyoruz. Bu anlamda uluslararası düzeyde üretim yapan çevreye duyarlı madenlerin altınlarını üretmeye talibiz. Yerinde denetlenmeyen hiçbir madeni rafinerimize sokmayacağız. Bu konuda çevreye duyarlılığı belgelenmiş olmayan madenlerle de çalışmayacağız" diye konuştu.

Aleks Metal Rafineri İş Geliştirme Müdürü Conchita Moran Sangochian da şu ifadeleri kullandı:

"Alex Metal Rafinerisi'nde sürdürülebilirliği ciddiye alıyoruz. Aslında, Türkiye'ye düzenlemenin gelmesinden önce proaktif bir şekilde uyum sağlıyoruz ve Avrupa Komisyonu'ndan gelen tüm bu düzenlemelerin Türkiye'ye de sonradan geçeceğini biliyoruz, bu yüzden çevresel verilerin, sosyal verilerin ve iyi yönetişim verilerinin toplanması üzerinde çalışıyoruz ve sürdürülebilirlik raporumuzu oluşturuyoruz. Gelecekteki düzenlemelere uyum sağlamak için. Bu anlamda, yaptıklarımızı şeffaf bir şekilde yayınlamaya çalışıyoruz, üretim sürecimizin nasıl olduğu, çevresel açıdan atığı azaltmaya gerçekten odaklanıyoruz ve altın rafineleme süreci boyunca üretilen suyu temizliyoruz. Bu anlamda çevreye dikkat ediyoruz ve ayrıca çalışanlarımızı sürdürülebilirlik konusunda bilgilendiriyor ve eğitiyoruz çünkü bu sadece üretimde değil, aynı zamanda tüm çalışanların uyum sağladığı ve daha sürdürülebilir bir gelecek istediği için şirket içinden tüm bunları göz önünde bulundurmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz"

Editör: Sude Yılmaz