Anadolu’nun geleneksel mutfak kültürünü çağdaş üretim anlayışıyla buluşturan Aktaşlar Lezzet Grubu, eksi 40 derecede dondurulan ürünlerini dünya mutfaklarına taşıyarak Türk gıda sektöründe dikkat çeken bir başarı hikâyesi yazıyor. Dondurulmuş pide, lahmacun ve pizzadan oluşan ürün gamıyla hem yerel hem uluslararası pazarda büyümeye devam eden şirket, sıfır atık politikası ve çevreci üretim vizyonuyla da öne çıkıyor.

Türkiye İş Bankası Müzesi’ne 3 Milyon Ziyaretçi
Türkiye İş Bankası Müzesi’ne 3 Milyon Ziyaretçi
İçeriği Görüntüle

Soğuk zincir teknolojilerini en üst düzeyde kullanan Aktaşlar, yalnızca lezzet değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik ve çevresel duyarlılık da vadediyor. Yüksek enerji verimliliği sağlayan makinelerle üretim yapan şirket, yıllık bazda %20 ila %30 arasında enerji tasarrufu sağlarken, 100 ila 150 ton atığı geri dönüştürerek üretimde çevre bilincini görünür kılıyor.

“Gelenekten Geleceğe: Taş Fırın Lezzetini Teknolojiyle Harmanladık”

Üretimdeki başarılarının ardında, teknolojiyi geleneksel tatlarla buluşturan bir vizyon olduğunu dile getiren Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş, yüksek kapasiteli tünel fırınlarla taş fırın etkisini endüstriyel üretime entegre ettiklerini söyledi. Aktaş, “Hijyenik paketleme hatlarımız, inverter kompresörlerimiz, ısı geri kazanım sistemlerimiz ve akıllı sensörlerle donatılmış altyapımızla sürdürülebilirliği üretimin merkezine yerleştirdik. Atıkları kaynakta ayrıştırarak dijital sistemlerle izliyor, çalışanlarımızı bu sürece entegre ederek Sıfır Atık Sertifikası almaya hak kazandık” dedi.

“Güneş Enerjisiyle Yeni Bir Döneme Geçiyoruz”

Enerji verimliliğini yalnızca makinelerle sınırlı tutmayan Aktaşlar, tesislerinin çatısına kurmayı planladığı güneş panelleriyle yılda yaklaşık 140-160 bin kilowatt enerji üretimi gerçekleştirmeyi hedefliyor. Aktaş, “Kağıt, plastik, cam, metal ve organik atıklar için ayrı toplama sistemleri oluşturduk. Tehlikeli atıkları yasalara uygun şekilde bertaraf ediyoruz. LED aydınlatma sistemleriyle enerji kullanımımızı minimize ediyoruz. Ambalajlarımızda çevre dostu malzeme kullanırken, lojistikte düşük emisyonlu çözümlerle karbon ayak izimizi azaltıyoruz” diyerek sürdürülebilir üretime verdikleri önemin altını çizdi.

Uluslararası BRC ve IFS standartlarına tam uyum sağlayan Aktaşlar Lezzet Grubu, geleneksel lezzetleri dünya pazarına taşırken çevreye, insan sağlığına ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluğunu da unutmuyor.

“Farklı coğrafyaların damak zevkine hitap eden reçeteler geliştiriyoruz”

Aktaşlar Lezzet Grubu Kalite Departman Müdürü Minel Özel Akpınar ise, ürünleri eksi 40 derecede şoklayarak, ilk günkü tazelikle tüketicilere ulaştırdıklarını söyledi. Soğuk zincir teknolojilerinde eksi 40 derecelik şoklama ve akıllı ısı takip sistemlerini entegre ederek, ürünlerinin tazeliğini üretimden sevkiyata kadar koruduklarını ifade eden Akpınar, “Bu sistemler, sıcaklık dalgalanmalarına karşı tam koruma sağlarken raf ömrünü de optimize ediyor. Ar-Ge süreçlerimizde geleneksel tatları korurken farklı coğrafyaların damak zevkine hitap eden reçeteler geliştiriyoruz. Tüketici beklentilerini, sürdürülebilir üretimi ve global pazarlara uygunluğu önceliklendiriyoruz. Enerji verimliliğini artırmak için ise soğutucu gazlardan, yalıtım teknolojilerine kadar çevre dostu uygulamaları hayata geçiriyoruz. Soğuk zincirin sunduğu hız ve maliyet avantajı sayesinde, global pazarlara esnek ve etkili çözümler sunuyoruz. Kaliteli, çok katmanlı ambalajlarımız; ürünlerimizin hava, nem ve koku gibi dış etkenlerden korunarak raf ömrünün uzamasına büyük katkı sağlıyor. Çok katmanlı ambalajlar, ürünün türüne göre değişmekle birlikte, ortalama yüzde 30 ile 100 arasında raf ömrü artışı sağlıyor. Örneğin, raf ömrü yedi gün olan bir ürün çok katmanlı ambalajlar sayesinde 14 güne çıkabiliyor. Lojistik süreçlerimizi hızlandırmamıza olanak sağlayan entegre soğuk zincir sistemimiz, maliyet avantajı sağlıyor ve farklı ülkelerin taleplerine esnek yanıt vermemize de imkân tanıyor. Çok katmanlı, bariyer özellikli ambalajlarımız ise ürünlerimizin hava, nem ve kokudan korunmasını sağlayarak raf ömrünü uzatıyor ve marka güvenilirliğimizi güçlendiriyor” diye konuştu.