Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) tarafından düzenlenen HOSTECH By TUSİD Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

Otel, restoran, kafe gibi tüm gastronomi  sektörü şef ve şef adaylarını bir araya getiren TUSİD fuarı, dünya endüstriyel mutfağından 6002e yakın katılımcıyı ağırladı.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, ''Tuttuğunu koparacak sivil toplum kuruluşlarına ihtiyacımız var'' PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, ''Tuttuğunu koparacak sivil toplum kuruluşlarına ihtiyacımız var''

İhracat bakımından 1 milyar doları aşması beklenen TUSİD fuarında açılış konuşmalarını İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, Kayalar Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kaya ve TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı gerçekleştirdi. TUSİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaplangı, endüstriyel mutfak, çamaşırhane, servis ve ikram ekipmanları sektörünün, 6,5 milyar dolarlık genel mutfak eşyaları ihracatının yüzde 40'ını tek başına gerçekleştirdiğini belirterek, "Dış ticaret fazlasının maksimum seviyede olduğu sektörümüz, 2022'yi 2,45 milyar dolar gibi önemli bir başarıyla kapattı." dedi. 2024 yılının yeni ihracat hedefi 3,2 milyar dolar Sektörün ana pazarını Ortadoğu, ABD, Afrika ve Avrupa-Balkan ülkelerinin oluşturduğunu söyleyen TUSİD Başkanı Güçlü Kaplangı, "95'ini kobilerin oluşturduğu bir sektörde, böyle büyük ölçekli bir rakipten pazar payı almak için ölçek ekonomisine geçilmesi gerekiyor" açıklamalarında bulundu. Kaplangı, ölçek ekonomisiyle ihracatın yakın vadede en az yüzde 50 artabileceğine vurgu yaptı. 24 Eylül'e kadar sürecek fuarda gastronomi dünyasının önde gelen isimleri, ünlü şefler ve yemek zincirleri yer almayı sürdürecek. ''Endüstriyel mutfak sektöründe Avrupa'da 5, dünyada 7.sıradayız'' Fuarda konuşmalarını gerçekleştiren İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ‘’TİM olarak desteklediğimiz ve Ticaret Bakanlığının himayesinde gerçekleşen Hostech Fuarı, 93 ülkeden binlerce katılımcıyı ağırladığımız aynı zamanda B2B ve VIP alım heyetlerinin oluşturulduğu büyük bir etkinliğe dönüştü. Fuarımız 40 bin metrekare alana yayılmış olup 600’den fazla katılımcıyı da ağırlamakta, oldukça renkli ve yoğun geçiyor. Bizler, Endüstriyel mutfak sektöründe 2,4 milyar dolarlık ihracatımızla Avrupa’da 5., dünyada 7. Sırada yer almış bulunmaktayız. Ancak sektörümüzün daha çok desteklenip pazar payının artırılması burada büyük önem arz ediyor. Burası yerli ve milli üreticilerimizin değerli katılımcılarla buluştuğu bir arena ve biz de bu konuda yoğun bir katılıma tanık olduğumuz için mutluyuz’’ ifadelerini kullandı. ''Endüstriyel Mutfak Sektörüne direkt olarak katkı sağlamak istiyoruz'' TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, ‘’90 ülkeden ziyaretçimiz var. 2500 üzerinde de yurt dışı ziyaretçimiz var. 600'e yakın katılımcının yer aldığı fuar, bu yıl ilk kez 8 salonda yapılıyor. Bunun haricinde TUSİD’in özel bir alım heyeti var. 400 üzerinde katılımcı firma var ve yarısı ilk kez görücüye çıkıyor. Bizim bu fuardaki en önemli hedefimiz, sektörün yaptığı ihracata direkt olarak katkı sağlamak. Mevcut ihracatın yüzde 25 oranında bu fuarın artı değer katmasını öngörüyoruz. TÜYAP ve TUSİD’in ortak hareketi ile ihracata ve sektöre direkt olarak katkı sağlamak istiyoruz’’ dedi. ''Horeca Sektörünün büyük oyuncuları ile bu fuardayız'' Fuara katılım sağlayan  Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, ''Gastronomi sektörünün ve Horeca’nın buluştuğu önemli bir fuardayız. Biz şeflerimizin lezzetli yemeklerinin sunulacağı son noktayız. Onlar da bizim ürünlerimizi bir tuval olarak görüyorlar. Haliyle bu iki sektörün bir arada olması ve birbirlerinin dinamiklerini hissederek üretimler yapıyor olması çok önemli. Endüstriyel mutfaklar bizim vazgeçilmezlerimiz. Dolayısıyla bu fuar tüm Horeca’nın hitap ettiği bir fuar olduğu için sektörün farklı kollarını burada görebiliyoruz. Bu da bizler için büyük bir heyecan oluyor ve paydaşlarımızdan aldığımız görüşler olumlu ya da olumsuz olsun bizi heyecanlandırıyor'' dedi.  

Editör: Eslem Nur KARAMAN