Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) yapılan açıklamaya göre 2022 yılı sonu itibariyle yüzde 21 olan Avronun uluslararası rezervlerdeki payı; 2023 yılı sonu itibariyle yüzde 20'ye geriledi. Geçen yıl itibariyle 1 puan düşüş gösteren Avro’nun uluslararası rezervlerdeki payı 2020'deki seviyesine geri dönmüş oldu.

Bakan Bolat, "875 milyar dolarlık dünya tekstil ticaretinde daha çok mesafe kat etmemiz gerekiyor" Bakan Bolat, "875 milyar dolarlık dünya tekstil ticaretinde daha çok mesafe kat etmemiz gerekiyor"

ECB; İsviçre Merkez Bankasının Avro cinsinden rezervlerinin özellikle bankanın İsviçre frangını desteklemek için yaptığı müdahale nedeniyle 35 milyar avro azaldığını düşünüyor. Geçen yıl Avro’nun borç ihraçlarındaki payı artarken, mevduat ve kredilerdeki payı da düşmüş oldu. Uluslararası işlemlerin Avro cinsinden faturalanması ise yüzde 51,7'den yüzde 51,9'a yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), "Buna karşılık, ABD Doları, Japon yeni ve diğer geleneksel olmayan rezerv para birimlerinin payları arttı. Yenin payı 0,6 puanlık hafif bir artışla yüzde 5,7'ye yükselirken, Çin Yuanının payı 0,2 puanlık bir düşüşle yüzde 2,3'e gerileyerek 2020 seviyelerine yaklaştı" açıklamasında bulundu.

ECB'ye göre Rusya Merkez Bankası 2022'de varlıkları dondurulmadan önce küresel rezervlerin yaklaşık yüzde 8'ini Avro olarak tutuyordu. ECB açıklamasında, "Bu durum yaptırımlarla ilgili tedbirlerin ileride Avronun küresel döviz rezervleri içindeki payıyla ilgili olabileceğini göstermektedir" dedi.

Avronun küresel rezervlerdeki payının düşmesine karşın Dolar, yüzde 58,4 pay ile dünyanın en çok tercih edilen rezerv para birimi konumunu koruyor. Doların küresel rezervlerdeki payı geçen yıl yüzde 0,3 artmasına rağmen son zamanların en düşük seviyelerine yakın olması dikkati çekti. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ülkelerin döviz rezervleri içerisinde Doların payı 2001'de yüzde 73 seviyesinde bulunuyordu.

ECB Başkanı Christine Lagarde, “Çatlaklara karşı tetikte olmamız gerekiyor”

ECB Başkanı Christine Lagarde, konuyla ilgili olarak, "Şu ana kadarki veriler uluslararası para birimlerinin kullanımında önemli değişiklikler olduğuna dair bir kanıt göstermese de ortaya çıkmaya başlayan çatlaklara karşı tetikte olmamız gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Dünyanın gelecekte daha parçalı hale gelebileceğine dikkati çeken Christine Lagarde, özellikle Rusya ile yakından bağlantılı ülkelerde rezerv olarak altın birikiminin devam ettiğini, bu ülkelerde Dolar ve Avro dışı rezerv para birimlerine de yatırımların olduğunu ifade etti.

Lagarde, bu bağlamda Avronun uluslararası statüsünün hafife alınmaması gerektiği konusuna işaret ederek, değişen küresel şartlarda Avrupalı politika yapıcıların Avronun gelişmesi için gerekli koşulları oluşturma sorumluluğunun arttığını vurguladı.

Editör: Eslem Nur KARAMAN