Orman Genel Müdürlüğü’nün tıbbi ve aromatik bitkiler kapsamında üretimini desteklediği maviyemiş (yaban mersini), hem sağlığa olan faydaları hem de yüksek ekonomik getirisiyle son yıllarda öne çıkıyor. Türkiye’de ormanlık alanlarda doğal olarak yetişen ve güçlü antioksidan özelliğiyle dikkat çeken maviyemişin, 2015’ten bu yana yıllık ortalama 300 ton üretimi yapılıyor. TÜİK verilerine göre, 2024 yılında gerçekleştirilen maviyemiş ihracatı ülke ekonomisine 4,2 milyon dolarlık katkı sağladı.
Orman Genel Müdürlüğü envanter ve faydalanma planı verilerine göre, Türkiye ormanlarında 27.687 hektarlık alanda toplam 1.923 ton faydalanılabilir maviyemiş bulunuyor. 2015-2019 yıllarını kapsayan Maviyemiş-Likapa Eylem Planı çerçevesinde Artvin, Giresun ve Trabzon Orman Bölge Müdürlükleri sınırları içinde 2.680 dekar bozuk maviyemiş sahası rehabilite edilerek ekonomiye kazandırıldı.
TÜİK verileri, 2021 yılında 4.197 dekar alanda 2.496 ton olan maviyemiş üretiminin, 2024 yılı sonunda 10.168 dekar alanda 6.620 tona ulaştığını ortaya koyuyor. Aynı yıl itibarıyla Artvin’de 59 dekar alanda 41 ton, Bursa’da 4.856 dekar alanda 2.839 ton, Giresun’da 107 dekar alanda 32 ton, İstanbul’da 54 dekar alanda 41 ton, Rize’de 362 dekar alanda 288 ton ve Trabzon’da 212 dekar alanda 84 ton maviyemiş üretildi.
Üzümsü meyveler arasında hem özel bahçelerde hem de ticari üretimde en çok tercih edilen türlerden biri olan maviyemiş, birim alandan yüksek gelir sağlamasıyla üreticiler için cazip bir ürün haline geliyor. Sağlık açısından sunduğu faydaların yanı sıra, çok geniş bir kullanım alanına sahip olan maviyemiş; taze meyve olarak tüketilmesinin yanında meyve suyu, ilaç, süt ve süt ürünleri teknolojisi, kuru meyve, unlu mamuller, baharat, meyve salataları, reçel, marmelat, konserve, çay ve diyet menüleri gibi pek çok alanda değerlendiriliyor.