Taşımacılık sektöründe sürdürülebilirliğe öncülük eden MAN, IAA 2024 fuarında "Simplifying Business" sloganıyla elektrikli, hidrojenli ve dizel teknolojilerle donatılmış tüm kamyon tahrik sistemlerini ilk kez tanıttı. Şirket, özellikle hafif dağıtım taşımacılığı için geliştirdiği 12 tonluk elektrikli kamyonu MAN eTGL'nin dünya lansmanını gerçekleştirerek, müşterilerine 12 tondan 50 tona kadar eksiksiz bir elektrikli kamyon portföyü sunmaya başladı. Fuarda ayrıca, hidrojenle çalışan kamyonu MAN hTGX'in prototipi de tanıtıldı; bu modelin ilk etapta 200 araçlık küçük bir seri üretimi planlanıyor.

MAN Truck & Bus, IAA Transportation 2024'te karayolu taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasına yönelik çözümleriyle büyük ilgi topladı. Elektrikli, hidrojenli ve son teknoloji dizel kamyonlarını Salon 12, Stand C20'de sergileyen MAN, inovatif ve sürdürülebilir taşımacılık çözümleriyle dikkat çekti.
 

“Elektromobilite, MAN Kamyon ve Otobüslerinin ana tahrik teknolojisidir”

"CO2 içermeyen yük taşımacılığına geçiş çeşitli tahrik teknolojileri ile karakterize edilse de odak noktamız açıkça ana tahrik teknolojisi olarak elektromobilite" diyen MAN Truck & Bus CEO'su Alexander Vlaskamp, şunları söyledi: 

"Tamamen yeni geliştirdiğimiz PowerLion aktarma organları ve yeni D30 motor ile dizel tahriki daha da verimli, ekonomik ve CO2 emisyonları açısından daha düşük hale getirdik. Bu motor TRATON GROUP'un ortak motor platformuna dayanmaktadır ve geliştirme departmanlarımız arasındaki yoğun iş birliğinin somut sonucudur. MAN'da yanmalı ve elektrikli kamyonları aynı seri üretim hattında üretiyoruz, bu da talebin elektrikli kamyonlara doğru kaymasına esnek bir şekilde tepki vermemizi sağlıyor. Bununla birlikte, tahrik sistemi geçişinin başarılı olması için şarj altyapısının genişletilmesi, politikacılar, altyapı operatörleri ve üreticiler için mutlak bir öncelik olmalıdır."

1727183836 Man Vpk Saalfelden Tge1

MAN IAA'da elektrikli kamyonu eTGL dünya prömiyerini yaptı

Taşımacılık sektöründe sürdürülebilirliğin öncüsü olan MAN, IAA 2024’te hafif dağıtım taşımacılığına yönelik elektrikli kamyon portföyünü tamamlayan yeni 12 tonluk kamyonu eTGL'yi de ilk kez tanıttı. 235 km’ye varan menzili, yaklaşık 30 dakikada hızlı şarjı ve kasaya bağlı olarak 6.600 kg’a varan taşıma kapasitesiyle MAN eTGL, özellikle şehir içi lojistiğinde gıda zincirleri, perakendeciler veya hazır yemek sektörü için CO2 içermeyen sessiz ve ideal kombinasyonu sunuyor. Fuarda, yeni elektrikli kamyonunun dünya prömiyerini gerçekleştiren MAN böylece, eTGS ve eTGX’in yanı sıra yeni eTGL ile 12 ila 50 ton arasındaki tüm toplam ağırlık portföyünü tamamen elektrikli olarak sunmaya başlamış oldu. 

eTGL'nin "ağır" kardeşleri MAN eTGX ve MAN eTGS ise özellikle ilgili tüm sektörlerin, gövde çözümlerinin ve taşıma görevlerinin gereksinimlerine uygun çözümlerle öne çıkıyor. Üç, dört, beş veya altı adet modüler olarak birleştirilebilir ve değişken şekilde konumlandırılabilir aküyle, 18 ila 28 tonluk eTGX ve eTGS şasileri, isteğe bağlı 333, 449 veya 544 elektrikli hp ile müşterilere daha fazla esneklik sunuyor. Bunun yanında MAN, IAA'da ilk kez sunduğu ve MAN eTGX 6x2 şasi için yedinci yüksek voltajlı aküye sahip bir akü düzeniyle menzili de önemli ölçüde artırıyor. Yedinci akü, 623 kWh'lik kapasitesiyle ile sürüş tarzına bağlı olarak yeniden şarj etmeye gerek kalmadan yaklaşık 650 km'lik bir menzil sağlıyor. Bu da eTGX ve eTGS’yi tipik uzun mesafe taşımacılık uygulamaları için yeterli hale getiriyor. Bu özelliklerinden dolayı büyük ilgi görmeye başlayan araçlara Fransa'dan 100 adetlik büyük sipariş dahil, şimdiden yaklaşık 2.300 adet talep alındı.

DAMAT TWEEN ve DCEY'den döngüsel moda için iş birliği DAMAT TWEEN ve DCEY'den döngüsel moda için iş birliği

MAN, hidrojen komponentli motorlara sahip kamyonları piyasaya süren ilk üretici oldu

MAN, elektromobilitenin yaygınlaşmasına paralel olarak, aynı zamanda sıfır emisyon çözümü olarak hidrojen teknolojisi üzerinde de çalışmaya devam ediyor. MAN bu çalışmaları kapsamında, ilk etapta 200 araçlık küçük bir seri halinde üreteceği hidrojen yanmalı kamyonu MAN hTGX’in prototipini de yine bu fuarda tanıttı. 2025’ten itibaren belirlenen bazı ülkelerdeki müşterilere ilk kez teslim edilecek MAN hTGX, tıpkı elektrikli muadili gibi, sıfır emisyonlu bir araç olarak katı kriterleri yerine getiriyor.

MAN, TGX ve TGS yarı römork çekicileri için yüksek verimli bir motoru piyasaya sürüyor

MAN, ayrıca yeni Power Lion aktarma organları ile de sıfır emisyonlu tahriklere teknolojik geçiş için çalışmaya devam ediyor. Şirket, bu geçiş sürecinde geleneksel yanmalı motorlu kamyonlara yönelik devam eden talebi karşılamak amacıyla TGX ve TGS yarı römork çekicileri için yüksek verimli bir motoru piyasaya sürüyor. TRATON GROUP'un teknolojik uzmanlığı temelinde MAN araçları için özel olarak geliştirilen motor, yeni MAN TipMatic 14 şanzıman, yeni nesil frenler ve aerodinamik önlemlerle önemli ölçüde yakıt tasarrufu ve yüzde 4'e varan CO2 azaltımı sağlıyor. Bu da aracın tüm kullanım ömrü boyunca, mevcut dizel fiyatlarıyla 20,000 Euro'nun üzerinde bir maliyet tasarrufu ve 35 tona kadar CO2 tasarrufu sağlaması anlamına geliyor. 

Son teknoloji ürünü güvenlik ve yardım sistemleri 

MAN IAA fuarında, karbonsuzlaştırma teknolojilerinin yanı sıra yeni asistan sistemlerinin de tanıtımını yaptı. 2024 yılı başından bu yana üretimde olan kamyon serileri için yaya ve bisikletli algılama sistemini, EBA acil fren asistanının üçüncü neslini ve en savunmasız yol kullanıcılarını korumak için dönüş asistan sistemini üreten MAN, ayrıca TGE vanının çok çeşitli yeni güvenlik ve asistan fonksiyonlarına sahip yeni versiyonunu da Mayıs ayındaki Transpotec fuarında tanıtmıştı. 

Öte yandan karayolu yük taşımacılığının karbondan arındırılması konusu MAN'ın, IAA Transportation 2024'teki varlığının odak noktasını oluşturdu. Standının yapımında geri dönüşüm malzemelerini kullanan MAN, böylece sürdürülebilirlik kavramının standının tasarımına da yansıtmış oldu. Stantta kullanılan malzemelerin IAA'dan sonra depolanacağı ve diğer ticaret fuarları için kullanılacağı belirtildi. 

Editör: Sude Yılmaz