Türkiye Seramik Federasyonu'nun öncülüğünde, ekonomistler tarafından her yıl düzenli olarak hazırlanan 'Türkiye İhracat Katkı Endeksi'nin 2024'ün ilk yarısına ait sonuçları açıklandı. Bu dönemde, pazarların yavaşlaması, jeopolitik gerilimler, değer kazanan Türk lirası ve seçim sürecinin etkisiyle ihracat ve katkı endeksi olumsuz etkilendi; endeks 0,85 puan ile negatif bölgede kapandı. Ancak inşaat seramikleri sektörü, 11,43 puan ile en yüksek ihracat katkı oranını elde etti ve yılın ilk iki çeyreğinde bu oranı artırarak sanayi kolları arasında liderliğini korudu.

2024'ün ilk yarısında, yüksek enflasyonla mücadele amacıyla uygulanan küresel sıkı para politikaları dünya ticaretini ve ihracat pazarlarını olumsuz etkiledi. Türkiye'nin ihracat performansı da bu durumdan etkilendi, ihracat artışı yavaşladı ve ithalat durağanlaştı. Türkiye'nin ihracatı 2024'ün ilk yarısında yüzde 2,6 artarak 126,3 milyar dolara çıktı. Yerel seçimler öncesindeki ekonomik ve siyasi belirsizliklerin ardından seçimlerin sona ermesiyle birlikte sıkı para politikaları devam etti. Bu süreçte Türk lirası reel olarak değer kazandı ve finansmana erişim zorlaştı. 2023 yılında 0,91 puanla negatif kapatan Türkiye İhracat Katkı Endeksi, 2024'ün ilk çeyreğinde 0,90 puana, ikinci çeyrek sonunda ise 0,85 puana geriledi.

İnşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranı 11,43

Tabloda gerileme olmasına karşın 2024 yılının ilk yarısı sonunda, inşaat seramikleri sektörünün ihracat katkı oranı 11,43 puan ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Sektör, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde katkı oranını artırarak, sanayi kolları arasında liderliğini sürdürdü. 2024'ün ilk yarısında, inşaat seramikleri sektöründeki katkı oranındaki artış, ithalattaki gerilemenin bir sonucu olarak ortaya çıktı. İhracat ise daha sınırlı bir gerileme yaşadı. Net ihracat katkısı, 2023 yılının ilk yarısında 435 milyon dolar iken, 2024 yılının aynı döneminde 426 milyon dolara düştü.

İnşaat seramikleri, mobilya ve giyim ilk sırada

Bu yıl toplam 20 sanayi kolu içinde ihracat katkı oranı pozitif olan sektör sayısı 10'a geriledi. İnşaat seramiklerinin ardından, en yüksek katkı oranına sahip diğer sektörler 5,32 puan ile mobilya ve 4,99 puan ile giyim eşyaları sektörü oldu. 2024 yılının ilk yarısında en yüksek ihracatı gerçekleştiren sektör ise motorlu kara taşıtları sanayisi oldu. Bu sektörün katkı oranı 0,89 olarak kaydedildi. Bununla birlikte, 10 sanayi kolunun ihracat katkı oranları 2024'ün ilk yarısında negatif olarak gerçekleşti. En yüksek negatif oran ise 0,19 puan ile elektronik ve bilgisayar sanayisinde görüldü.

İhracat yüzde 2,6 oranında arttı

YASED: Çin, ABD'den sonra en fazla doğrudan yatırım ülke oldu YASED: Çin, ABD'den sonra en fazla doğrudan yatırım ülke oldu

2024 yılının ilk yarısında Türkiye'nin ihracatı, yüzde 2,6 oranında artarak 126,3 milyar dolara yükseldi. Bu genel yükselişe rağmen, inşaat seramikleri ihracatında 2024 yılının ilk yarısında yüzde 5,7'lik bir düşüş yaşandı. 2023 yılı ilk yarısında 495 milyon dolar olan inşaat seramikleri ihracatı, 2024 yılının aynı döneminde 468 milyon dolara geriledi. Bu gerilemede, ihracat pazarlarındaki ve özellikle Avrupa'daki daralma belirleyici rol oynadı. Seramik kaplama malzemeleri ihracatı da 2024 yılının ilk yarısında değer olarak yüzde 1,2 azalarak 355 milyon dolara indi. Ancak, kaplama malzemeleri ihracatındaki düşüş hızının yavaşladığı gözlendi.

Seramik sağlık gereçleri ihracatında ise 2024'ün ilk yarısında yüzde 15,6'lık bir azalma yaşandı ve ihracat 133 milyon dolar olarak kaydedildi. Miktar bazında bakıldığında, seramik kaplama malzemeleri ihracatı yüzde 31,5 artarak 873.251 tona yükselirken, seramik sağlık gereçleri ihracatı yüzde 15,4 düşerek 66.470 tona geriledi. 2024 yılının ilk yarısında, seramik sağlık gereçleri ihracat birim fiyatı ortalama 2,00 dolar/kg'ye, seramik kaplama malzemeleri ihracat birim fiyatı ise 38 cent/kg'ye düştü.

Türkiye İhracat Katkı Endeksi sonuçlarını değerlendiren Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı İlter Yurtbay "Küresel ekonomik koşulların ve iç politik gelişmelerin Türkiye'nin ihracat üzerindeki baskısını gözler önüne seriyor. 2024'ün ikinci yarısında, bu koşulların endeks üzerindeki etkisinin yakından izlenmesi gerekecek. Ancak ilk yarıyılverileri, inşaat seramikleri sektörünün, Türkiye'nin ihracat performansına olan katkısını koruduğunu ve sanayi kolları arasındaki önemini artırdığını gösteriyor. Diğer sektörlerdeki performans farklılıkları ise ekonomik koşulların ve sektörel dinamiklerin ihracat üzerindeki etkilerini ortaya koyuyor" dedi.

Editör: Sude Yılmaz